Blind buying – Loteria constructiilor noi

De la inceput trebuie spus ca exista pe piata imobiliara constructori, investitori, dezvoltatori care nu fac rabat la calitate atunci cand construiesc locuinte.

Faptul ca in Romania o buna perioada de timp s-a construit mult si prost nu cred ca mai este un secret pentru nimeni. Majoritatea celor care vor sa isi cumpere o locuinta sunt tineri pana in 40 de ani care cumpara pentru prima data o casa si care de cele mai multe ori cad in plasa asa-zisilor “dezvoltatori isteti”. Si nu este voarba doar de cei de pe plan mioritic. Multi isi inchipuie ca daca vin dezvoltatori de pe alte meleaguri, acestia nu vin sa faca bussines si in consecinta sa scoata cat mai multi bani, ci vin sa contruiasca la limita profitabilitatii si numai constructii de cea mai buna calitate.

Mai jos supun atentiei un reportaj edificator, realizat de jurnalistii de la PRO TV.

Dupa cum puteti trage siguri concluzia din reportajul de mai sus, vorbim despre un adevarat fenomen. Mirajul celui mai profitabil segment din domeniul imobiliar ii determina pe multi sa faca rabat in ceea ce priveste calitatea constructiilor executate, in favoarea profitului. Din aceasta practica s-au strans averi impresionante.

Ei bine, sa revenim la cazul tinerilor care cumpara pentru prima data o casa. Acestia sunt cei mai predispusi sa se pacaleasca atunci cand cumpara o casa. De ce? Pentru ca au incredere in ceea ce le spune dezvoltatorul/vanzatorul si nu pun la indoiala spusele acestora. In  acest sens, va recomand articolul Inspectia Tehnica Imobiliara – Top 5 “adevaruri” in cazul imobilelor noi.

Atunci cand mergi pe incredere si nu verifici cu un specialist imobilul si instalatiile aferente si cu un jurist/notar actele casei etc., alegerea imobilului devine o loterie sau blind buying.

Trebuie sa stiti ca majoritatea locuintelor la care s-au constatat vicii importante in urma inspectiei tehnice imobiliare, si-au gasit un cumparator din categoria blind-buying. Deci cel mai probabil s-a cumparat pe incredere. Daca ar fi cunoscut viciile constructiei si sumele care ar trebui alocate pentru remedierea acestora, nu arm ai fi cumparat sau ar fi negociat substantial pretul locuintei.

In cele mai multe cazuri, daca dumeavoastra verificati singuri cladirea, sunt sanse mici sa descoperiti viciile importante ale imobilului pe care doriti sa il cumparati.

Daca angajati un inginer constructor care nu are aparatura si cursurile de specialitate necesare efectuarii inspectiei tehnice imobiliare, tot o loterie este! De ce? Pentru ca niciun inginer, oricat de bun ar fi, nu poate sa ofere date relevante despre armarea din interiorul stalpilor, grinzilor sau diafragmelor, despre puntile termice, despre sursele de umiditate care afecteaza imobilul, despre viciile instalatiilor etc.

In consecinta, apelati la specialisti in domeniul inspectiei tehnice imobiliare si astfel exista sanse reale ca cele mai importante vicii sa iasa la suprafata si sa cumparati locuinta mult visata in cunostinta de cauza!

Lasă un răspuns