Cand vrei sa iti cumperi o casa pentru care te indatorezi la banca pe cativa zeci de ani, doresti sa cumperi o casa cat se poate de bine executata.
Daca am trai intr-o lume ideala si toti cei care sunt implicati in punerea in executie a unui proiect tehnic al unei case si-ar face treaba garantat, atunci am putea sa cumparam o casa fara se ne mai facem probleme privind calitatea executiei.
Daca exista probleme cu implementarea proiectului tehnic, atunci tranzactia nu ar trebui sa mai aiba loc.
Pentru o mai buna intelegere, in continuare va voi prezenta un exemplu al unei case aflate in stadiul “la rosu”.
Cu ocazia inspectiei s-au constatat mai multe neconcordante:
· — Cea mai importanta neconformitate o reprezinta nerespectarea dimensiunii grinzilor perimetrale de la nivelul placii peste parter. In planul transmis se prevad grinzi cu inaltimea de 40 cm, iar in teren au fost executate grinzi cu inaltimea de numai 24 cm.
· — S-a putut observa, din fotografia pusa la dispozitie, faptul ca etrierii nu au avut dimensiunile specificate in proiect, ci au fost mai mici.
· — Comportarea seismica a structurii trebuie reanalizata de catre proiectant.
- Exista stalpi care prezinta segregari ale betonului in urma vibrarii necorespunzatoare si a folosirii cofrajelor neetanse (stalpii de la intersectia peretilor exteriori). Au fost executate reparatii locale cu mortare de zidarie, care vor trebui eliminate si inlocuite cu mortare cu rezistenta ridicata pentru reparatii structurale, aplicate conform tehnologiei specificate de producator.
- La stalpi s-au observat zone in care acoperirea minima cu beton nu a fost respectata. Armaturile vizibile vor fi acoperite cu mortare pentru reparatii structurale.
- A fost verificata acoperirea minima cu beton a grinzilor si a elevatiei fundatiilor, constatandu-se valori normale.
- Nu a fost prezentata plansa ce prevede detaliile de armare pentru scara din beton armat. Scara are zone cu sectiuni subtiri, in care nu ar fi putut fi realizata armarea rampei cu doua randuri de plasa din otel beton.
- Zidaria cu blocuri ceramice este executata in cea mai mare parte corect (teserea blocurilor, umplerea rosturilor), insa sunt si cateva blocuri fisurate din cauza faptului ca in acele zone rosturile nu au fost orizontale.
- Nu exista fisuri care sa indice tasari ale fundatiilor.
- Avand in vedere faptul ca dimensiunile grinzilor nu sunt cele luate in calcul in proiectul tehnic (acestea avand latimea mai mare decat inaltimea), precum si toate aspectele semnalate mai sus s-a solicitat obtinerea unui punct de vedere din partea dirigintelui de santier sau a proiectantului de structura in vederea continuarii lucrarilor.
In acest caz, comportarea seismica a structurii ar fi trebuit reanalizata de catre proiectant.
In concluzie, unele aspecte pot fi acceptate si asumate, dar in ceea ce priveste structura de rezistenta a unui imobil nu trebuie facute concesii.
Asa ca sfatul nostru este sa efectuati o inspectie tehnica imobiliara inaintea cumpararii oricarui imobil, fie ca acesta este vechi sau nou.