Importanta verificarii armarii stalpilor si grinzilor din beton armat inaintea cumpararii unui imobil

     Stalpii din cadrul structurilor de beton armat pot avea mai multe forme in plan, si anume: circulari, dreptunghiulari, in forma de “T” sau “L”.  Acestia prezinta doua tipuri de armare: longitudinala (barele verticale din stalpi si barele orizontale din grinzi) si transversala (respectiv etrierii din talpi si grinzi). Rolul etrierilor este de a mentine ansamblul beton-bare longitudinale pe pozitie.

      Stalpii si grinzile, in cadrul sistemelor constructive, au rolul de transmitere a eforturilor in lungul acestora. Astfel,scopul armarii longitudinale este de a conlucra cu betonul pentru a obtine rezistente similare ale elementului din beton armat, atat in ceea ce priveste compresiunea, cat si intinderea. Rezistenta la compresiune a betonului, precum si la intindere a otelului din interiorul stalpilor au valori optime pe directia axiala a stalpilor.

      In cele mai multe cazuri, un stalp va ceda la fenomenul de incovoiere a acestora, cand pe alocuri eforturile depasesc rezistenta la compresiune a betonului. Etrierii din interiorul stalpului au rolul de a pastra forma initiala a ansamblului beton-bare longitudinale, aftfel eforturile suplimentare vor fi preluate de sectiuni mai mari din stalp.

     In cazul in care, in cadrul inspectiei tehnice imobiliare, se constata ca gradul de repartitie a etierilor in stalpi nu este cel oferit de detaliile de armare din proiect (in minus, evident), atunci imobilul nu va trece inspectia imobiliara. 

     O armare insuficienta cu etrieri poate prezenta riscul dislocarii unor portiuni din masa betonului, in cazul unui seism major, iar armaturile longitudinale se vor indoi, neputand prelua compresiunile.

Grinzile au tendinta de a fi mai rigide in ansamblul structural grinda-stalp. De aceea, prin proiectare, stalpii sunt supradimensionati pentru preintampinarea aparitiei fenomenului de stalp slab – grinda puternica si de a impiedica prabusirea planseelor, in caz de seism major, ca rezultat al ruperii stalpilor. De cele mai multe ori, in caz de seism major, prabusirea cladirilor este rezultatul cedarii stalpilor si nu a grinzilor, deoarece ansamblul planseu armart – grinda impiedica acest fenomen.

     Subliniez, in concluzie, ca niciun imobil nu ar trebui achizitionat inaintea efectuarii unei inspectii tehnice imobiliare asupra acestor elemente.

Lasă un răspuns