In primul rand, atunci cand doriti sa cautati un constructor pentru casa dumneavoastra, trebuie sa fiti siguri ca ati ales bine firma careia ii veti incredinta siguranta familiei dumneavoastra si o suma pentru executie de cateva zeci de mii de euro. De ce spun siguranta? Pentru ca avem cu totii pretentia ca imobilul pe care ni-l executa constructorii :
- sa reziste cu brio in cazul unui eventual cutremur;
- sa aiba instalatii de calitate (sa nu ne ia casa foc din cauza instalatiilor electrice defectuos excutate);
- sa nu necesite interventii asupra imobilului dupa primii ani de exploatare.
De ce este bine sa alegem o firma si nu o echipa de “particulari” angajati “la negru”? Cititi articolul dedicat acestei teme aici LINK.
Trebuie sa mentionez ca o firma care se prezinta in fata dumneavoastra cu un pret al constructiei per metru patrat este o firma de ocolit, o firma neprofesionista!!! De ce?
O oferta serioasa se face in urma studierii proiectului constructiilor, inclusiv a DDE-urilor (detaliilor de executie). Persoana care se ocupa de devizul dumneavoastra, implicit de oferta, nu are de unde sa cunoasca gradul de armare a elementelor ce alcatuiesc constructia, de exemplu. Nu se poate face o oferta serioasa dupa documentatia din faza PAC (documentatia minima pentru obtinerea autorizatiei de construire). Asa ca, in momentul in care incepeti sa cautati o firma pentru executia constructiei, este necesar sa aveti proiectul complet la toate specializarile, inclusiv DDE-urile.
Trebuie stiut faptul ca o firma de constructii trebuie sa fie autorizata ca sa poata sa proiecteze/execute lucrarile de constructii si instalatii. De asemenea, firma care va executa lucrarea trebuie sa aiba angajat un RTE (responsabil tehnic cu executia) si un controlor de calitate, ambii agreati de Ministerul Lucrarilor Publice. De partea cealalta, dumneavoastra sunteti obligati sa angajati prin lege un diriginte de santier. Cititi legea 177/2015, care modifica legea 10/1995 privind calitatea in constructii.
Dupa toate aceste lamuriri, cum alegem efectiv o firma de constructii?
Gasiti pe internet o sumedenie de firme in zona dumneavoatra. Selectati suficiente firme ca sa puteti face o triere. Mergeti sa solicitati oferte firmelor la sediul acestora! Pentru ca munca de ofertare este destul de laborioasa si consumatoare de timp, unui constructor nu ii convine sa oferteze “pe bune” cereri de oferta venite pe mail, eventual in CC langa alte zece firme. In acest fel va aratati ferm interesati de oferta si aveti ocazia sa luati contact cu pesonalul firmei pentru a va forma o parere. Rugati sa va prezinte dotarile firmei si cereti sa va dea o copie dupa atestatele specialistilor in cazul incheierii contractului cu ei. Verificati firmele de constructii pe Google dupa nume si RO-ul firmei si veti gasi pe site-uri de specialitate referinte despre: numarul de anajati, cifra de afaceri a firmei, capitalul social, dar si probleme legate de insolvente, procese avute de acestia etc … o sa fiti uimiti cate date se pot afla pe internet despre firme!
Solicitati firmelor lucrarile executate in zona dumneavoastra si deplasati-va la locatii si discutati cu beneficiarii!!! Astfel va veti convinge de seriozitatea firmei de la beneficiarii directi ai lucrarilor.
Cum selectam ofertele?
In primul rand eliminati ofertele cele mai scumpe, dar si pe cele neobisnuit de ieftine. Se pot face constructii ieftine prin diminuarea profitului constructorului sau prin alterarea calitatii executiei. Nici un constructor nu lucreaza in pierdere! Acesta va diminua timpul si calitatea manoperei in favoarea maximizarii profitului.
Apoi verificati firmele dupa cum am aratat mai sus.
Un rol foarte important, dupa ce v-ati hotarat asupra constructorului, il are incheierea contractului cu firma prestatoare. Adresati-va unui avocat de specialitate si veti fi lipsit de probleme pe viitor. Intocmirea unui astfel de contract nu costa mai mult de 150-200 lei.
Foarte important: NU DATI AVANS LA LUCRARE PENTRU MANOPERA. O fima serioasa lucreaza cu plata la sfarsitul fazei determinante conform desfasuratorului lucrarilor!!! Adica s-a turnat fundatia, se incheie un proces verbal de receptie la care iau parte beneficiarul – prin dirigintele de santier, executantul – prin RTE de obicei, proiectantul si se face plata.
Activitatea si expertiza mea de constructor si apoi de consultant tehnic mi-a demonstrat ca lucrul cu profesionisti este mai rentabil si uneori mai ieftin decat lucrul cu “Dorei”. Spor la treaba!
Eu cred ca cea mai buna reclama este recomandarea celor carora le-ai facut lucrari. Sa nu uitam ca si firmele sunt constituite tot din echipe doar ca uneori sunt controlate de persoane mai calificate. Am dat peste firme (si nu putine) unde muncitorii erau mult mai slab calificati decat in cazul unor echipe care lucrau independent. Asa ca parerile sunt impartite.
Si asta este adevarat. Dar in cazul unei firme sunt sanse mai mari sa iti recuperezi eventualul prejudiciu. Exista o regula de aur si anume: fara avans si plata pe faze determinante.