Primul lucru pe care trebuie sa il fac inainte de a construi o casa este sa ma documentez in legatura cu legislatia in vigoare referitoare la obtinerea avizelor si autorizatiei, sa ma documentez cu privire la materialele care sunt optime pentru constructia mea , alegerea unui proiectant serios, a unui diriginte de santier si nu in ultimul rand gasirea unui constructor serios si accesibil.
Trebuie bine stabilite etapele construirii imobilului, cat si finantarea aferenta fiecarei etape pentru ca in cele mai multe cazuri bugetul stabilit initial va fi depasit.
Este stiut faptul ca pretul anumitor materiale variaza in funtie de anotimp (vara – iarna), de promotii si daca putem cumpara si depozita materialele aferente listei de materiale oferita de proiectant, veti constata ca se poate face o economie de 10 -15 % din pretul lor mediu de achizitie.
Este bine de stiut ca nu putem construi imediat cand ne hotaram si ca executia proiectului, obtinerea autorizatiilor si avizelor dureaza destul de mult si ca trebuie sa le obtinem din timp. Cel mai bine se poate folosi perioada de iarna pentru obtinerea celor mai sus mentionate. Toate aceaste operatiuni dureaza 2-3 luni. Nu trebuie neaparat sa apelati la o firma “specializata” in obtinerea avizelor si a autorizatiei de construire, pentru ca timpul in care sunt eliberate solicitarile este aproximativ acelasi. Informatile referitoare la documentele necesare se gasesc de obicei pe pagina de internet a institutiei de la care doriti sa obtineti obtineti avizul.
Va puteti inscrie la un seminar cu aceasta tema, sustinut de firmele care acorda consultanta in domeniu. De ce seminar? Pentru ca de obicei au preturi modice (se tin cu un numar minim de cursanti) si acolo va puteti lamuri asupra tuturor aspectelor legate de construirea unui imobil. In timpul seminarului va familiarizati cu “traseul de urmat” pentru a reusi sa gestionati lucrarea dumneavoastra de constructie a casei, de la obtinerea proiectului si a autorizatiei de construire pana la receptionarea casei si alcatuirea cartii tehnice a constructiei.
Nu trebuie luat de bun tot ce zice constructorul, verificati cele spuse de acesta prin intermediul dirigintelui de santier si al proiectantului. Dirigintele de santier nu trebuie sa fie adus “la pachet” cu constructorul. El trebuie sa apere interesele dumneavoastra si anume ca proiectul casei sa fie transpus in realitate conform legislatiei in vigoare si nu sa acopere inadvertentele in executie facute de constructor.
Pot sa aduc modificari constructiei dupa obtinerea autorizatiei de construire? Constructia prezinta deficiente de executie. Mai pot face ceva?
Da, cu siguranta! Chemati proiectantul si dirigintele de santier la fata locului (pe santier) si solicitati proiectantului sa elaboreze o “dispozitie de santier”, cu respectarea prevederilor legale in materie.
Utile sfaturile dumneavoastra. Ar trebui sa faceti o rubrica sau ceva asemanator unde sa raspundeti intrebarilor potentialilor clienti. Notiunea de inspectie tehnica nu prea este bine definita. Se dau gauri in sructura? E bine venita aparitia unor astfel de servicii. Preturile sunt chiar ok. Faceti promotii?
Daca nu exista proiect tehnic, pentru ca casa este foarte veche, din 1969, ne puteti spune ceva despre structura casei?
Mult succes!
Incercam sa acoperim nevoile variate ale clientilor nostri.In viitorul apropiat o sa facem siteul mai interactiv. Puteti fi in tema accesind pagina noastra de Facebook – Consultanta Tehnica Achizitii Imobile Toate incercarile sunt nedistructive, nu afecteaza structura sau finisajele. Promotii facem periodic. Sunt destule determinari care se pot face unui astfel de imobil. Cel mai bine contactati-ma telefonic.
O zi frumoasa!